Antik dönemden günümüze İzmir kentinin vazgeçilmez ticaret merkezi

Kemeraltı, Konak Meydanı’nda Hükümet Konağı yanından başlayarak, geniş bir kavis sonunda  Şadırvan Camiisi önünde son bulan Anafartalar Caddesi merkezli, ülkemizin en büyük çarşısıdır. Kemeraltı, İzmir şehrinin Cumhuriyet dönemi boyunca en önemli ticaret bölgesi olmakla kalmayıp, sembol olmuş adlarından biridir. 


Kemeraltı adının gerçek bir kemerle ilgisi vardır. Kemeraltı Camisi’nin inşası yıllarında yanındaki sokağın hemen başında bulunan bir medrese ile cami arasında bulunan, kemerli bir taş köprü bu ünlü çarşıya ad olur. 

Başlangıçta günümüzdeki Anafartalar Caddesi’nin yaklaşık 350 m.’lik bir bölümü için kullanılan Kemeraltı adı, günümüzde bu caddenin Mezarlıkbaşı’na kadar uzanan 950 metrelik bölümünün ve bu bölüme açılan tüm sokaklardan oluşan yaklaşık 5km2 büyüklüğünde ve 15.000 dükkanı kapsayan bir çarşı alanının adıdır. 


Hükümet Konağı yanından başlayan Anafartalar Caddesi ise çarşı içinde tarihi ad taşıyan bölgeler olan  Arasta, Keçeciler, Hatuniye ve Çorakkapı’dan geçerek Basmane semtinde Altınpark çıkışında sona erer. Anafartalar Caddesi’nin geniş bir açıyla kavis çizer görünümdeki ilk bölümü XV. Yüzyıl’a kadar var olan “İç Deniz” kıyısı ve doğal liman rıhtımıdır. Bu nedenle bölge Antik dönemden günümüze İzmir kentinin vazgeçilmez ticaret merkezi olmuştur. 


İzmir’in hoşgörülü toplumsal yaşamı içinde de Türkler ve Yahudiler ile Rum ve Ermeni azınlığın da birlikte yaşadıkları ve ürettikleri kendinden başka hiçbir yere benzemeyen kent parçasıdır. 

Kemeraltı’na İzmir’in her yerinden ulaşmak oldukça kolaydır. Kemeraltı’na gitmeden önce neler yapmak ve neleri görmek istediğinizi kararlaştırın. Çünkü böylesine büyülü bir çarşıdan kendinizi kaybedebilir ve oradan saatlerce ayrılamayabilirsiniz. 


Kemeraltı’nda alışveriş yapacaksanız, satıcılarla mutlaka pazarlık yapın. İndirim yaptırma şansınız oldukça yüksektir. Yorgunluk hissettiğiniz ya da acıktığınız anlarda Kemeraltı’ndaki onlarca restoran, kebapçı, lokanta, pideci ya da büfe ile her türlü kafe, kahvehane size istediğiniz hizmeti en güzel biçimde verecektir. 


Kemeraltı’nda yaşam; gün doğumundan batışına kadardır. Ne yazık ki henüz geceleri hizmet verilmemektedir. Limandan;Anafartalar Caddesi Konak Meydanı girişi uzaklığı 3,5 km, Anafartalar Caddesi Mezarlıkbaşı girişi uzaklığı 2,5 km'dir.

Blogger tarafından desteklenmektedir.